PRZEPIS NA NIEBIESKIE CIASTKA PERCY’EGO JACKSONA
Z okazji Tłustego Czwartku oraz na cześć serii Percy’ego Jacksona i Bogowie Olimplijscy prezentujemy ciastka z lukrem, które są zwieńczone błyszczącym niebieskim trójzębem należącym do taty Percy’ego, Posejdona.
Wskazówka: niektórzy robią ciasteczka dzień przed podaniem i zamrażają je na noc, więc są one miłe i zimne, gdy nadejdzie czas jedzenia. Oto nasza krótka i łatwa instrukcja!
Rzeczy, które będą potrzebne:
Składniki:
- 5 filiżanek uniwersalnej mąki
• 2 szklanki cukru białego
• 2 szklanki masła (temperatura pokojowa)
• 2 duże jaja
• 1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
• 1 łyżeczka soli
Polewa:
- 4 szklanki cukru pudru
• ⅓ kubka lukru królewskiego
• ¾ kubka ciepłej wody
• 1 łyżeczka kwaśnego winianiu potasu (Cream of Tartar)
• Jasnoniebieski barwnik żywności
• Jasnobłękitna cukrowa posypka
INSTRUKCJE DO CIASTA
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Cejlsjusza. Pokrój masło na kawałki i pomieszaj z cukrem za pomocą miksera. Mieszaj, aż masło i cukier zostaną równo połączone, następnie powoli dodawaj jaja jedno po drugim. Dodaj sól i ekstrakt waniliowy oraz dodaj mąkę i mieszaj aż zostanie równomiernie połączona z innymi składnikami. Wymieszane ciasto wyjmij i połóż na lekko posypanej mąką powierzchni.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm i użyj foremek do ciastek, aby uformować je w idealne koła. Umieść ciastka na tacy wyłożonej papierem pergaminowym i pozostaw je w lodówce przez godzinę, aby nie straciły kształtu. Po wyciągnięciu z lodówki, piecz w piekarniku przez 10 minut lub do momentu, gdy krawędzie będą złote. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i jak wystygną, włóż do lodówki żeby skonsumować na zimno.
INSTRUKCJE DO POLEWY
Krok 1
Wlej wodę do miski i dodaj cukier puder. Roztrzep przez ok 30 sekund. Dodaj winian potasu i dalej mieszaj przez kolejne 30 sekund. Wlej zawartość z miski do miksera i ustaw na niskie obroty. Dodaj barwnik żywności, a następnie pozwól, aby składniki mieszały się przez 10 minut, aż polewa zacznie wyglądać na błyszczącą. Ale upewnij się, że pozostanie gęsta żeby łatwo było zamrozić ciasteczka!
Krok 2
Upewnij się, że ciasteczka są całkowicie suche. Za pomocą pędzla delikatnie nałóż polewę; następnie ciasteczka schłodź w lodówce. Po oziębieniu wyciągnij je i delikatnie umieść szablon na środku każdego ciasteczka. Zraszaj niebieskie kryształki cukru dokładnie na każdym ciastku; możesz użyć palca, aby lekko umieścić kryształki cukru w lukrze.
Smacznego!
Przepis oraz zdjęcia zaczerpnięte i przetłumaczone z oficjalnej strony Ricka Riordana:
https://www.readriordan.com/…/sugar-cookies-with-royal-ici…/
A po co tłusty czwartek? Skoro są urodziny, imieniny, Wielkanoc, Święta, niedziele, ferie, wakacje? Jest tyle okazji ^^ Normalnie, aż mi ślinka cieknie na ich widok 😛 :O Mniaaaammm… A tak dla jasności, 2 szklanki masła to ile gram? 200? 400?
Coś czuję, że chyba mam plany na słodkie wieczory! 😉
Smacznego! I wszystkiego niebieskiego i tłustego :3
Brzmi wspaniale! Racja, można bez okazji nawet przyrządzić takie ciastka Najlepiej użyć jakiegoś przelicznika internetowego ze szklanki na gramy powodzenia!
Już wiem co będę jadła 18 sierpnia <3 Niebieskie jedzenie smakuje najlepiej ♥♥
Smacznego
Aww… zawsze zastanawiały mnie te ciasteczka 😋 . I ile tak mniej więcej to 5filiżanek mąki? Bo zwykle podaje się w szklankach, a filiżanki są przeróżnych rozmiarów… I jeszcze jedno pytanie: ile wychodzi z tego tak mniej więcej ciastek?
Do Saide: Każda okazja jest dobra do pieczenia (w przypadku pączków i faworków smażeni), a tym bardziej do jedzenia! Ile to szklanka, to zależy czy masło zamrożone czy nie. W przepisach zwykle przyjmuje się, że kostka to 250g, ale faktycznie kostki zwykle mają mniej. Jeśli to ci coś pomoże, to mi z kostki masła, gdy roztopię zostaje ⅓ miseczki, wielkości nwm, no tak na oko wielkość przybliżona do kremów NIVEA w białych pudełeczkach. Mam nadzieje, że pomogłam 😉
P.S. Co to jest ten winiaminan potasu?
Też się zastanawiałam Tłumaczyłam dokładnie przepis ze strony rickriordan.com i postanowiłam zostawić ten składnik Najwyraźniej w USA używają tego skłądnika do wypieków…
Cream of Tartar [Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus)] to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie i cukiernictwie. Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego.
Wyglądają super, Adminko :* na pewno kiedyś zrobię!